DE SWEETIES IN AMERIKA

28 oktober 2022 zijn wij Laurens Jansen, Stan de Jager, Gijs Timmermans en Annabelle Jansen, ook wel de Sweeties genoemd, vanuit Amsterdam vertrokken naar Amerika voor de Zoete aardappels! De zoete aardappelen uit North-Carolina staan namelijk bekend als benchmark voor branche. Een goede plek om veel kennis op te doen en dit te gebruiken voor de Nederlandse teelt!

 

Aangekomen in Amerika zat de sfeer er goed in. Er was verbazing over de grote restaurantketens met emmers drinken en de grote porties eten. Een ding was al snel duidelijk: “Go big or go home”. Na alles te hebben geprobeerd om de borden op te eten aangezien er niks werd weggooit. Zijn we naar de global produce and flower show in Orlando gegaan. Deze beurs was een hele ervaring! Hier waren de zoete aardappeltelers van Amerika aanwezig, met name die uit North-Carolina. Dit waren super veel ervare telers op een rij, hier hebben wij veel van mogen leren. Wist je dat veel AGF-bedrijven daar ook familiebedrijven zijn? Net zoals Jansen-Dongen. Ook waren er nog Mexicaanse zangers aanwezig die de sfeer er goed in hielden! Vanuit Orlando zijn we naar North-Carolina gereisd. Hier hadden we op maandag ons eerste bezoek aan een zoete aardappelteler. Dit bezoek begon erg spannend! Annabelle gilde en Stan lachte, waarom? Daar hoor je zo meer over. We stapte binnen en het leek net alsof we in een scène van een film stapte drie Amerikanen die met elkaar zaten te dollen over Halloween. Dit was erg grappig om te zien, na kennis te hebben gemaakt gingen we een rondje over het bedrijf lopen. Beginnend bij de teelt. Dit jaar is de oogst groot uitgevallen. Dit komt omdat het een hele tijd erg droog is geweest met een heftige regenbui, deze regenbui heeft ervoor gezorgd dat de zoete aardappels veel water wilde opnemen en daardoor snel zijn gegroeid.
De zoete aardappels worden van het land gehaald, echter wordt niet alles van het land afgehaald. De te groten of te kleine zoete aardappels laten ze liggen omdat hier geen markt voor is. Hier zien wij mooie kansen! Ons motto is niks voor niks “With taste on the road to zero waste” en hoe gaaf zou het zijn als we deze zoete aardappels die hun niet kunnen gebruiken, samen wel verder kunnen gaan verwerken!

 

Onderweg naar de verpakkingslocatie werden we verrast…. Een slang!! En niet zomaar een slang, maar een giftige! Stan dacht er in eerste instantie aan om hem weg te jagen, maar gelukkig greep onze teler in. Hij begeleidde hem op een vriendelijke manier weg van ons. We konden weer opgelucht ademhalen en Stan had daarbij gelukkig nog geen actie ondernomen. Eenmaal terug bij het verpakkingsbedrijf werd de rest van de verwerking aan ons uitgelegd. Dit ging van uitsorteren naar de zoete aardappels tot het in boxen begeleiden van het zoete piepers. Vanuit hier vervolgde onze reis naar de andere telers. In totaal hebben we in vier dagen zeven zoete aardappeltelers bezocht! De telers in Amerika werken hard en zijn niet op hun mondje gevallen, ze zeggen precies hoe alles in elkaar steekt en staan ervoor open om een hele dag met je te spenderen. Daarnaast viel het op dat er in Amerika nog niet veel geautomatiseerd is, veel processen worden nog met de hand gedaan. Ook hebben we het over duurzaamheid gehad en gekeken hoe de zoete aardappeltelers hierin stonden. Ook in Amerika is duurzaamheid een belangrijk onderwerp, echter loopt Amerika hierin nog een stuk achter. Zo verpakken ze zoete aardappels ook nog steeds in een plastic stuks verpakking.
Onze laatste afspraak op vrijdag was met Happy Dirth dit bedrijf zet zich in voor biologische producten en werkt net als Jansen-Dongen en Bio-Fresshi nauw samen met de telers. Happy Dirth is een erg gedreven onderneming die zich inzet voor verduurzaming en werkt vanuit de belangen voor een teler. Happy Dirth is hierin de tussenschakel van de teler naar de consument. Op dit moment zijn biologische producten aan het groeien in Amerika. Hier kun je alle producten van happy dirth vinden: producten
Het was een leerzame week waar we veel zijn te weten gekomen over zoete aardappel teelt en de verwerking hiervan. Ook hebben we heel veel nieuwe mensen ontmoet die onze kijk op verschillende manieren hebben verbreed. Het is een leerzame ervaring om niet meer te vergeten!